smids.blogg.se

Blogg100:98 - Sveriges nationaldag

Kategori: Allmänt, Anna tipsar, Blogg100

Idag är det Sveriges nationaldag! Och då jag tänker att jag fortsätter lite med mina upplysningar om de olika helgdagarna som jag gjort under våren nu så kanske jag kan lära någon något nytt...

Så varför firar vi då Sveriges nationaldag idag? Jo enligt uppgifter som jag hittade någonstans på nätet så kan man läsa följande:


"Den svenska nationaldagen kom till i början av 1890-talet, med inspiration från Norge och Danmark, som hade sina nationaldagar den 17 maj respektive den 5 juni. Det fanns flera förslag på tidpunkt för en svensk nationaldag, bland annat midsommardagen. Andra förslag var den 6 och 30 november. Det slumpade sig dock så att Artur Hazelius arrangerade en vårfest vars sista dag inföll den 5 juni. Han kallade denna dag för en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni”.

Den 6 juni inföll på Gustafsdagen, som hade blivit en vanlig förekommande namnsdag. Det bestämdes senare att man på Gustafsdagen skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning.


I början var flaggor ett vanligt inslag i nationaldagsfirandet, trots att flaggor var tämligen ovanliga vid denna tid. Flaggbruket till lands i Sverige är inte så gammalt. Länge använde vi, liksom de flesta andra nationer, riksflaggan huvudsakligen till sjöss och då vanligtvis tretungad. År 1873 hissade man för första gången en svensk flagga på det kungliga slottet, något som möttes med skarp kritik. Många menade att en flagga inte alls hade på land att göra. Det kungliga exemplet följdes av vissa ståndspersoner och därefter restes flaggstänger och hissades flaggor på prästgårdar, järnvägsstationer och skolgårdar, och snart var flaggningen allmän.


Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag."

 

Så nu vet du varför du antagligen är ledig från jobbet idag! Sen kan man ju välja hur mycket eller lite man vill fira vår nationaldag! Men att vara lite extraledig är ju aldrig fel!

Kommentera inlägget här: