Blogg100:87 - Rödbetor
I en studie visade det sig att rödbetsjuice förbättrade uthålligheten med smått otroliga 15 procent. Ett mer realistiskt resultat borde dock vara en prestationsförbättring på cirka 2–3 procent.
Hemligheten bakom rotfruktens superkrafter är dess höga innehåll av nitrat, ett ämne som annars mest är känt inom lantbruksvärlden. Nitrat i rödbetor fungerar dock som ett superämne som förser musklerna med mer syre.
Att rödbetor dessutom sänker blodtrycket och innehåller mycket fibrer samt vitaminer är andra fördelar.
Rödbetor är det bästa valet bland rotfrukterna. Deinnehåller massor av nitrat som bevisligen gör att uthålligheten förbättras. Kolhydratinnehållet är ungefär hälften jämfört med potatis och det gör att rödbetor även är ett intressant val för den som vill gå ned i vikt.
Rödbetor passar perfekt i sallader och i ugsrätter. De är dock allra bäst råa eftersom det försvinner en del näringsämnen om man lagar till rödbetor i ugnen.
Oavsett om du river rödbetor eller skär dem i tärningar, så är det bäst att äta dem direkt eller ställa dem svalt. Om de står framme på matbordet för länge förlorar de näringsämnen."
Så massor av fördelar helt klart med detta i min lunchlåda även om det då hade varit ännu bättre med råa då kanske. Men ugnsrostade smakar ju extremt gott!