smids.blogg.se

Kanderade mandlar

Kategori: Allmänt, Anna testar, Anna tipsar, Recept

Fortsätter med lite mer julgodis då! Eller julgodis är väl kanske fel att säga nu och det mesta av julgodis passar ju året runt anser jag. Det som jag mest förknippar med just julgodis är väl egentligen knäck och ischoklad. Och då antagligen för det var det julgodiset jag minns att vi alltid gjorde hemma till jul. Knäck är ju grymt gott, men den där ischokladen är väl ingen höjdare precis... Men hörde ändå till på nåt vis! Sen vill jag inte minnas att vi gjorde något mer speciellt julgodis väl? Jo förrsten, vi gjorde nog alltid "marsipanfigurer" också. Fast av färdigköp mandelmassa så det var ju inte så mycket att göra själv förutom formandet av olika figurer då.
 
Nåja, det jag tänkte tipsa om idag är kanderade mandlar! Även detta recept är från Manuela och hennes blogg, men jag har justerat mängderna lite då det i grundreceptet är 500 g mandlar vilket jag tyckte lät lite mycket. Nu i efterhand kan jag dock förstå att man ska göra en stor sats för de har en strykande åtgång! 
 
 
 
Kanderade mandlar är något som jag, precis som med fudgen, inte gjort tidigare och nog tänkt att det var mer avancerat än vad det var. Var ju faktiskt väldigt lätt att göra och det enda som man behöver tänka på är att röra hela tiden. Så testa du också om du vill ha grymt gott snacks som är väldigt lätt att göra med väldigt få ingredienser!
 
Kanderade mandlar
200 g sötmandel
120 g florsocker (funkar även med strösocker)
1-2 tsk vaniljpulver (kan uteslutas eller ökas beroende på smak och tycke)
2 msk vatten
 
Gör så här:
1, Börja med att rosta mandlarna någa minuter i ugnen, 180 grader. Kanske 5-10 minuter beroende på ugn, ha koll så att de inte bränns och rör runt  någon gång.
 
Detta steg kan uteslutas, men jag tycker att det tillför lite mer smak och cruch åt mandlarna.
 
2. Häll socker, vanilj och vatten i en stekpanna och låt det smälta ihop under omrörning tills det börjar bubbla.
 
3. Häll i mandeln och rör nu om hela tiden och sockerlösningen kommer ändra konsistens och liksom linda in mandlarna medan sockret "stelnar" allt mer. Fortsätt rör hela tiden till sockret mer eller mindre har torkat till runt mandlarna. Svårt att förklara men kika in i Manuelas inlägg (HÄR) där hon visar tydliga bilder och steg för steg instruktioner,
 
4. Häll upp på plåt med bakplåtspapper och låt dem svalna.
 
Lycka till! 
 
 

Enkla smördegskakor

Kategori: Allmänt, Anna tipsar, Bakat, Recept

Skönt med lite lediga dagar minsann och jag passar på att mysa lite extra i köket! Har samlat på mig en hög med olika recept som jag ska arbeta mig igenom tänker jag. 
 
Ett av recepten jag sparat ner är till en enkel smördegskaka. Ofta gillar jag de lite enklare kakorna lite mer än de allt för avancerade då det liksom kan bli för mycket av det goda. Och fördelen med enklare småkakor är ju att man kan äta flera till en och samma fika!
 
Dessa smördegskakor är väldigt lättbakade och har en behaglig smak av vanilj. Så är sugen på att baka en god och enkel kaka ska du absolut testa den här!
 
Enkel smördegskaka
 
350 g mjöl
En nypa salt
225 g smör (rumsvarmt)
200 g strösocker
1 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Sikta mjöl och salt och häll i en skål.
 
2. Vispa ihop smör och  socker. Försök att inte vispa för länge, använd gärna mixer/assistent med "paddel" så bör en minut eller så räcka. Det gäller att smöret inte blir för "kletigt".
 
3. Tillsätt ägg och vanilj och vispa snabbt ihop detta.
 
4. Tillsätt mjölblandningen och vispa till det blir en deg, inte heller nu ska du vispa för mycket.
 
5. Forma ihop degen och plasta in. Låt degen vila i kylen i 1-2 timmar. Du kan ha degen i kylen upp till tre dagar, Den går även frysa upp till en månad (låt den då tina kylskåp över natten).
 
6. Sätt ugnen på 180 grader.
 
7. Ta ut degen (gärna halva åt gången). Kavla ut till ca 5 mm tjocklek på lätt mjölat bakbord och stansa sedan ut kakor.
 
8. Grädda i ugnen i 8 - 12 minuter. Kakorna ska inte få så mycket färg utan bara lite gllenbruna på ytterkanterna.
 
9. Låt kakorna vara kvar på låten i cirka 10 minuter innan du lyfter över dem på galler för svalna klart.
 
10. Kakorna kan förvaras i burk i rumstemperatur i en vecka eller i frysen upp till två månader.
 
 
 

Fudge

Kategori: Allmänt, Anna testar, Anna tipsar, Recept

Har blivit en hel del bakandes här på sistone, både kakor och godis. Hör ju lite julen till så klart. Och det är alltid kul att testa lite nya recept, finns ju så mycket gott när man klickar runt på diverse sidor och sociala medier.
 
En stor favorit och förebild inom bakning är ju Manuela som driver bloggen Passion for baking. På hennes blogg och Instagram delar hon med sig av så många spännande och smarriga recept. Och jag samlar på mig massa nya recept att testa hela tiden. Även inne hos Manuel har det varit en del julgodis nu ett tag och jag fastnade bland annat för en "Karamell-fudge" som såg väldigt god ut! 
 
Jag har inte gjort fudge själv tidigare men kände att det nog var dags att testa. Har sett en hel del olika varianter när jag "surfat runt" och förstått att det inte är så svårt att göra själv. Manuela har även ett filmklipp som visar hur man gör och det underlättar ju också så klart
 
 
 
 
Så med tanke på filmen och att Manuelas recept alltid funkar så var det hennes recept jag valde att testa. Och det ångrar jag verkligen inte! Det blev så galet gott och svårt att behärska sig att inte äta upp alla på en gång! 
 
Så även om julen redan är påbörjad och sakterliga går mot sitt slut så tycker jag ändå att du ska göra minst en omgång av denna goda fudge! Receptet hittar du HÄR på Manuelas blogg så klicka in och sätt igång med att koka fudge!
 
Något annat som också hör till julen och som jag verkligen älskar är Skumtomtar! Ingen jul utan minst en påse skiumtomtar! Jag har sett en hel uppsjö av bilder och recept på "Skumtomte-fudge" den senaste tiden så självklart var jag tvungen att testa det också men det får bli ett eget inlägg!