smids.blogg.se

Saffransskorpor

Kategori: Allmänt, Anna testar, Anna tipsar, Bakat, Recept

Alltså saffran är ju bara så himla gott!
 
Jag hittade ett väldigt enkelt recept på saffransskorpor som jag mer än gärna delar med mig av. De var väldigt lättbakade och med väldigt basic ingredienser.
 
SAFFRANSSKORPOR
100g smör
0,5 g saffran
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 ägg

Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffranet i det smälta smöret.

Tillsätt sedan övriga ingredienser och rör ihop till en deg.

Dela i tre delar som rullas till längder och placeras på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 25 minuter.

Tag ut ur ugnen och skär varje längd i lagom stora bitar som du fördelar över hela plåten.

Sänk ugnstemperaturen till 115°c och sätt in skorporna igen för att låta dem torka i ytterligare 25 minuter.
 
Låt svalna helt innan du lägger dem i en kakburk med lock.
 
 

Pepparkaksdeg

Kategori: Allmänt, Anna testar, Anna tipsar, Bakat, Mat och dryck, Recept

I söndags var det ju lite lussebak som gällde här hemma hos mig då jag bakade supergoda lussebullar och pepparkakor. Receptet på lussebullarna har ni ju fått och jag skrev ju då att jag skulle återkomma med receptet på pepparkaksdegen som jag använde till pepparkakorna. 

Det här med att baka egna pepparkakor är något som jag inte gör varje år kan jag nog erkänna. Jag tycker dessutom att ”köpe-pepparkakor” är väldigt gott så då kan jag ju gärna köpa det. Sen är det ju väldigt olika hur pepparkakor smakar beroende på vilka man köper och när det gäller just ”köpe-pepparkakor” föredrar jag de som är lite starkare i smaken.
 
Min erfarenhet av hembakade pepparkakor är att de är mildare i smaken, även om det då så klart beror på kryddningen av dagen. Kanske, kanske att jag någon gång tidigare har gjort egen deg från grunden men i regel är det köpt deg det handlar om när jag har bakat egna.
 
Men i år då gjorde jag då allstå en egen deg från grunden, vilket ju inte är direkt avancerat precis får jag väl erkänna. Receptet jag använde denna gång hämtade jag från bloggen ”Baka med Frida”. Som sagt inget svårt att fixa själva degen, bara tänka på att göra den nån dag innan man planerar själva bakandet av pepparkakorna då degen ska ”stå till sig” i alla fall över natt i kylen.
 
Receptet hittar ni då så klart på Fridas blogg, men för enkelhetens skull får ni det även här:

Pepparkaksdeg
Ingredienser:
200 g smör

2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
0.5 msk kardemumma
1.5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
11 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden.

Rör ihop och häll över i en stor bunke.


Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det – lite i taget i degen.

Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg.

Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten. 
Degen håller i kylskåp i 2 veckor.

Sedan är det då bara att kavla ut på mjölat underlag och stansa ut valfria figurer som du lägger på plåt med bakplåtspapper.

Grädda sedan i ca 5 minuter, 200°C.

Degen upplevde jag som lättkavlad och gick få den tunt om man föredrar det.

Smaken blev också bra och lite, lite kan jag tycka att de påminner om smaken som det var på min mormors pepparkakor.

 

 

 

Lycka till med bakandet och lämna gärna en kommentar om du testar receptet!

 

 

Jag buzzar kvarg från Arla

Kategori: Allmänt, Anna testar, Anna tipsar, Hälsa, Mat och dryck, Mot min toppform, Träning

I samarbete med Buzzador har jag fått möjlighet att testa Yalla! kvarg från Arla!
 
Enligt information från Arls så är det en m

ild och krämig kvarg i portionsförpackning med goda och lena smaker. Kvargen är utan tillsatt socker och har ett naturligt högt proteininnehåll, vilket passar perfekt för oss med en aktiv livsstil. Njut av Yalla! kvarg i samband med träning, som en god start på dagen eller som ett mättande mellanmål. Förpackningen har sked i locket vilket gör produkten smidig att ta med och äta i farten.

Finns i smakerna vanilj och blåbär. All kvarg under varumärket Yalla! är laktosfri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en lång tid på diet och då ganska så torftig frukost var det gott att få lyxa till det lite med en mer smakrik frukost! Jag valde smaken vanij på min kvarg och tillsatte lite flingor, nötter och torkad frukt för att få lite mer än just bara kvarg. Och eftersom det var just frukost valde jag även att komplettera med ett knäckebröd och lite apelsin för att få en bra strat på dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvargen var väldig mild i smaken och inte alls sträv som kvarg ibland kan vara.

 

 

Så denna kan jag absolut tänka mig att köpa nån gång framöver. Är ju ett enkelt mellanmål att ha med på språng så att säga!