Saftiga lussebullar

Så är vi då redan inne i december månad och idag är det första advent! Och då passar det väl bra med julbak i form av lussebullar och pepparkakor?!
 
Jag har testat nytt recept på både pepparkakor och lussebullar denna helg och är helt klart nöjd med båda! Detta inlägg kommer dock enbart riktas mot lussebullarna så kanske pepparkakorna kommer i ett separat inlägg lite senare!
 
Lussebullarna är från Camilla Hamid som har bloggen "My kitchen stories" där hon delar med sig av riktigt grymma recept. Att baka lussebullar är inget jag har gjort så värst mycket genom åren egentligen utan det har nog blivit några olika varianter nån gång då och då, men sällanjust vanliga "Lussekatter". Det som gjorde att jag fastnade för detta receptet var att de lovades både saftiga och fluffiga lussebullar vilket ju lät som ett vinnande koncept. För min erfarenhet av just lussekatter annars är att de kan bli ganska så torra...
 
Och med de lovorden de nu fick var jag ju bara tvungen att testa. Receptet var dessutom på en ganska så liten sats med enbart 20 bullar så om de inte blir bra harman ju inte så många...
 
Så idag har dessa lussebullar då bakats och alltså jag kan bara hålla med i Camillas egna lovord - de blev riktigt saftiga och fluffiga och en fantastisk saffranssmak! Så med det facit i hand så var det ju synd att det bara blev 20 st! Men man kan ju alltid baka fler omgångar om det är så!
 
Receptet finns då så klart på Camillas sida, men för enkelhetens skull skriver jag upp det även här också. Men ta gärna en kik på Camillas sida för inspiration till å mycket mer än just dessa lussebullar!
 
LUSSEBULLAR (20 st)

3 + 2 dl mjölk
1 dl + 5 dl vetemjöl
1 g saffran
25 g färsk jäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 g mjukt, rumsvarmt smör

russin till garnering

1 ägg + 1 msk kallt vatten till pensling

2 dl vatten + 1 dl strösocker till sockerlagen

Gör så här:
Lägg 3 dl mjölk och 1 dl vetemjöl i en kastrull.

Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det får samma konsistens som tapetklister.

Ta bort kastrullen från plattan och ha i resten av mjölken och saffran.
Rör om till en jämn smet och smula ner jästen.
Rör om tills jästen löst upp sig.

Häll över degvätskan i en bunke och tillsätt strösocker, salt, smör och resten av vetemjölet.
Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt i ca 5 minuter.
Degen ska fortfarande vara kladdig men släppa från bunkens kanter när den är klar.

Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem till lussekatter.
Låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter. 

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Tryck i några russin i dina bullar när de har jäst klart.

Vispa upp ägget lätt och blanda ner vatten och pensla bullarna.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Gör sockerlagengenom att koka upp vatten och strösocker.
Pensla bullarna med sockerlagen medan de fortfarande är varma.

Lussebullarna förvaras bäst inplastade/i påse i rumstemperatur.

 

 

 

 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: