Bakat lussebullar
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 gram saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl
Till mandelmassefyllningen behöver du
150 gram mandelamassa
75 gram smör
Till vaniljfyllningen behöver du:
150 gram smör
1,5 dl socker
3 msk vaniljsocker
Bullarna penslas sedan med ägg och strös över med pärlsocker.
Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan.
I en mortel stöter du saffranet med lite sockret och blanda i det, socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet i bunken.
Arbeta ihop till en smidig deg som du sedan låter jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till de olika fyllningarna var för sig.
När degen har jäst klart tar du upp den på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den något. Dela sedan degen i två delar med fördelnng 1/3 + 2/3.
Den mindre delen kavlar du ut nu till en rektangel som är ca 30×40 cm och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt.
Bred mandelfyllningen på rektangeln.
Nu tar du den större delen av degen och kavla ut även den till en rektangel.
Bre på vaniljfyllning på denna och rulla ihop ganska hårt och dela den i 2-3 cm-tjocka bullar.
Lägg nu dessa bullar uppepå rektangeln med mandelmassefyllningen med lite mellanrum. Antalet beroende på storleken på bullarna.
Det kommer säkerligen bli några bullar överr, dessa lägger du i bullformar.
Låt nu jäsa under bakduk i ca 40 minuter och sätt ugnen på 200-225 grader.
Pensla sedan bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt bullkakan svalna och skär den sen i bullrutor.
De bullar som ev blev över penslas även dem med ägg och strö över pärlsocker. Dessa gräddar du sedan i 250 grader 8 - 10 minuter.
Lycka till!