smids.blogg.se

Snart dags för tävling!

Kategori: Allmänt, Hälsa, Mot min toppform, Träning

Då är jag inne på slutspurten på årets stora träningssatsning och på lördag är det dags för tävling! En lång och häftig resa är alltså på väg mot sitt slut.

Det som gäller nu den sista tiden är det som man i denna värld kallar för ”Tömnings- och laddningsvecka”. Syftet med denna tömning och laddning är då att tömma kroppen på vätska för att sedan fylla kroppen med torra kolhydrater för att få pump och se fyllig ut på själva tävlingsdagen eller egentligen just de få minuter som man är på scenen.

Denna process med tömning och laddning ser olika ut hos olika personer, beroende på utgångsläge rent fysiskt (misstänker jag), men grunderna är de samma.

Man börjar då alltså med tömningen ett visst antal dagar innan tävlingen. Med tömning innebär det att alla kolhydrater plockas bort från kosten och man börjar med att dricka väldigt mycket vatten plus att man extrasaltar maten. Detta gör man då för att tömma musklerna på glycogen (kolhydrater). Med all denna extra vätska blir det så klart många besök på toan och det är detta som är resultatet – man sköljer ut kroppen och tömmer den på kolhydrater.

Genom träning som fortsätter mer eller mindre som innan så hjälper man till med att tömma musklerna på kolhydrater.

Mängden vatten som dricks trappas sakta ner under dessa dagar och sedan efter några dagar (räknas mest på tiden till tävlingsdagen) slutar man salta maten. Fortfarande en större mängd vatten som ska drickas för att då skölja bort det sista saltet ur kroppen.

De sista dagarna/sista dagen så påbörjas då laddningen och det är dags att börja fylla på med kolhydrater. Eftersom man inte har ätit några kolhydrater de senaste dagarna kommer kroppen reagera genom att lägga alla kolhydrater på hög i musklerna vilket då leder då till att musklerna ser större ut.

Sista dygnet, ungefär, innan tävlingen är det mer eller mindre totala stopp på vätsketillförsel samtidigt som man fortsätter ösa på med kolhydrater.

När man sen är framme på själva tävlingsdagen så är det fortsatt laddning med kolhydrater, men under full kontroll med hur kroppen reagerar för att få det så bra som möjligt till showtime! Då gäller det att få i sig snabb energi till musklerna och då handlar det i huvudsak om socker, så här brukar det finnas överflöd av godis, nutella och sylt bland de tävlande. Så sista minutrana innan man kliver ut på scenen är de som är ganska så avgörande på sitt sätt.

 

Sen då bara hoppas att allt slit man gjort under året visas upp på bästa sätt och faller domarna i smaken! För i slutändan är det ju en bedömningssport och man kan ju aldrig veta vad domarna gillar bäst från gång till gång.

 

Så där kan det då alltså se ut inför en tävling. Sen gör alla på olika sätt så klart, men lite grundläggande i alla fall för er som är nyfikna på vad vi sysslar med! Sen hoppas jag att alla förstår att detta inte är ett dugg hälsosamt för kroppen utan något man gör just för en sån här satsning och att det är viktigt att man har full koll på vad man sysslar med annars kan skada kroppen rejält! Heller ingen quickfix-lösning för har man inte gjort jobbet innan med kost och träning fyller en sån här vecka ingen som helst funktion!

 

Hur det sen ser ut dagarna efter tävling är en helt annat historia!

Kommentera inlägget här: