Treveckors-sallad

Även jag har hakat på det är med den så kallade ”treveckors-salladen” - vilket då alltså är en slags råkostsallad som tillagas för att kunna förvaras i kylen upp till tre veckor utan att bli förstörd.

 

 

De flesta recept har en del socker medan vissa har skippat det. Vad jag fattar som så har väl sockret kanske någon form av konserverande effekt men känns ju lite onödigt att ha med det i en sallad känner jag. Jag testade därför utan socker och det fungerade bra det också tror jag... Jag gjorde dock inte en så stor omgång vilket då innebär att den per automatik inte behöver förvaras så länge innan den tar slut. Så det kan ju vara en lösning, men funkar säker att förvara en längre tid även utan socker gissar jag.



När jag då googlade på recept var det även innehållsmässigt väldigt varierande vad man har i och det handlar kanske en hel del om smak och tycke då. Så man kan nog anpassa utifrån egna behov vad det gäller just grönsakerna/rotfrukterna. Sen går det så klart också variera kryddningen i själva lagen som man kokar då också.



Jag körde väldigt enkelt så här första gången (och antagligen även fortsättningsvis också) och körde då enligt detta recept, men halva mängden av allt:

1 kg vitkål

700 g morötter

1 rödlök

1 röd paprika

1 grön paprika

 

Lag:

1,5 dl vitvinsvinäger

½ dl rapsolja

½ dl olivolja

1 msk salladskrydda

1 msk örtsalt

(ev lite socker)

 

Strimla alla grönsaker fint och lägg i en stor bunke. Använd gärna matberedare eller mandolin för att underlätta jobbet.

 

Blanda ihop alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt det koka upp lite snabbt under omrörning.

 

Låt lagen svalna något innan du sedan häller den över grönsakerna och blandar runt riktigt ordentligt.

 

Låt svalna helt och lägg sedan upp i burkar med tättslutande lock och förvara i kylen.