Mitt framgångsår vecka 9

Vecka 8 handlade då om att ”skippa socker i sju dagar” för att få upp ögonen för vart det faktiskt faktiskt finns socker då det ofta används som smakförstärkare i så mycket mer än vad man tror. Precis som jag skrev sist så känner jag att jag har hyfsad koll på detta så det har inte varit någon större svårighet att följa veckans uppdrag.

 

Men i fredags valde jag att frångå det hela lite då jag var hembjuden på after work hos en kollega. Dels drack jag ett glas bubbel och ett glas vin som jag ju vet innehåller socker och sedan bjöds det väldigt god mat i form av koreansk tacos och där antar jag att det fanns lite socker i olika marinader och kryddor. Men det är ju heller inga större mängder man får i sig genom maten med detta så det är ju liksom ingen katastrof.

 

 

 

 

Jag skippade dock desserten då den ju är lättare att avstå en maten och där handlade det så klart om mer socker också så klart.

 

Så i det stora hela tycker jag att jag klarat veckans mål och att det heller inte varit så svårt att följa. Men bra ändå att man ibland tänker till lite extra och lite extra uppmärksam.

 

Inför vecka 9 handlar det återigen om det här med rörelse och konsekvenser av allt för stillasittande dagar. Pärleros skriver bland annat att allt för mycket stillasittande utöver generella hälsoproblem, som övervikt och försämrad kondition, kan leda till problem med ryggen genom att höftböjaren blir kort. Pärleros menar på att man kan undvika detta genom att variera sin arbetsställning under dagen genom att varva stående med sittande. Om man ej har möjlighet med det är det viktigt att tänka på hur man sitter vid sitt skrivbord – att både skrivbord och arbetsstol är så anpassat som möjligt för just dig.

 

Detta är då en del i veckans utmaning – att tänka till kring sin arbetssituation så att den är så skonsam som möjligt för kroppen. Utöver det uppmanas man även att under veckan vara så naturligt aktiv som möjligt under vardagarna – att få till det här med aktiva val som till exempel cykla/gå till jobbet om det är möjligt eller att ta trappa istället för hiss/rulltrappa.