Konditionsträning eller cardioträning

Konditionsträning, eller cardioträning som många också benämner det, handlar i det stora om att träna hjärtat i att pumpa ut blodet mer effektivt i hela vår kropp. Man kan säga att det handlar om att hjärtat ska pumpa ut mer blod vid varje hjärtslag för att på sätt inte behöva slå lika många slag. Ju färre slag hjärtat behöver slå desto mindre sliter vi på hjärtat och det kan liksom ”hålla” längre. En annan effekt av konditionsträning är att vi tränar upp våra lungor till att syresätta blodet bättre.

 

Så om du inte redan regelbundet kör någon form av konditionsträning är det dags att ta ändra på det nu! Det finns så många fördelar med en konditionsträning och en god kondition! Förutom just då ett stärkt hjärta och effektivare lungor får man en ökad cirkulation i kroppen. Genom konditionsträningen aktiveras endorfiner som är slags lyckohormon vilket då gör att du känner dig glad och du får även ökad ork i vardagen.

Så länge du är fullt frisk är det alltså en god investering för din hälsa att just träna konditionen! Och en kombination av både styrketräning och konditionsträning är så klart det allra bästa, men nu fokuserar vi på just konditionsträningen i detta inlägg.

 

Finns ju en uppsjö olika sätt för just konditionsträning, men det viktigaste är att det blir av så då handlar ju det om att välja ett sätt som man tycker känns bra och kanske till och med tycker är kul! Det mest vanliga sätten för konditionsträning är väl löpning, cykling, simning, skidåkning och rodd. Tänker att jag framöver gör några separatat inlägg om olika "cardio-maskiner". 

 

Sedan kan man då också variera intensiteten på sitt träningspass och där man då ofta väljer mellan låg-, medel- och högintensiv träning, lite beroende på vad man vill få ut av passet. Generellt kan man säga att ett lågintensivt träningspass genomförs under längre tid då det inte är på en så ansträngande, man säger att det utförs i ett ”prattempo”, alltså att man lätt kan föra ett samtal medan passet utförs. Ett högintensivt pass är då raka motsatsen till ett lågintensivt, här kör man istället i högt tempo där pulsen snabbt blir hög och man orkar då inte hålla på så länge (här handlar det ofta om intervallträning). Ett medelintensivt pass är då lite mittemellan dessa båda och är nog ett tempo som många nog lätt kan hamna i då det är ett behaglig tempo med lagom ansträngning.

 

Så välj ut en träningsform som passar dig och ta tag i din konditionsträning för bättre hälsa och levene!