Plommonkaka

I veckan kom svärfar förbi med ett gäng plommon och även om det är väldigt gott att äta dem precis som de är så finns det ju ändå en liten gräns för vad som magen tycker är okej! Så för att undvika onödigt matsvinn bakade jag en plommonkaka i helgen. En väldigt enkel sådan, det som var mest jobbigt var att skålla och skala plommonen.

 

 

 

Vill du testa så får du receptet här (och plommonen kan givetvis bytas mot någon annan frukt):

1,5 dl strösocker

2 st ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vanilj

Ca 10 plommon (beror så klart på storlek och hur mycket du vill ha)

Smör, valfri mängd att hyvla över kakan

Pärlsocker

Börja med att skålla, skala, kärna ur och dela plommonen.

Vispa sedan socker och ägg pösigt.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver samt vanilj. Sikta ner i sockersmeten och blanda om försiktigt.

Häll upp i smörat och bröa springform.

Hyvla smör över och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i cirka 25 minuter (känn med provsticka).

Låt svalna och avnjut sedan som den är eller med vaniljsås eller glass till.