Pepparkaksdeg
I söndags var det ju lite lussebak som gällde här hemma hos mig då jag bakade supergoda lussebullar och pepparkakor. Receptet på lussebullarna har ni ju fått och jag skrev ju då att jag skulle återkomma med receptet på pepparkaksdegen som jag använde till pepparkakorna.
Pepparkaksdeg
Ingredienser:
200 g smör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
0.5 msk kardemumma
1.5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
11 dl vetemjöl
Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden.
Rör ihop och häll över i en stor bunke.
Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det – lite i taget i degen.
Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg.
Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten.
Degen håller i kylskåp i 2 veckor.
Sedan är det då bara att kavla ut på mjölat underlag och stansa ut valfria figurer som du lägger på plåt med bakplåtspapper.
Grädda sedan i ca 5 minuter, 200°C.
Degen upplevde jag som lättkavlad och gick få den tunt om man föredrar det.
Smaken blev också bra och lite, lite kan jag tycka att de påminner om smaken som det var på min mormors pepparkakor.

Lycka till med bakandet och lämna gärna en kommentar om du testar receptet!