Saftiga lussebullar
3 + 2 dl mjölk
1 dl + 5 dl vetemjöl
1 g saffran
25 g färsk jäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 g mjukt, rumsvarmt smör
russin till garnering
1 ägg + 1 msk kallt vatten till pensling
2 dl vatten + 1 dl strösocker till sockerlagen
Gör så här:
Lägg 3 dl mjölk och 1 dl vetemjöl i en kastrull.
Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det får samma konsistens som tapetklister.
Ta bort kastrullen från plattan och ha i resten av mjölken och saffran.
Rör om till en jämn smet och smula ner jästen.
Rör om tills jästen löst upp sig.
Häll över degvätskan i en bunke och tillsätt strösocker, salt, smör och resten av vetemjölet.
Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt i ca 5 minuter.
Degen ska fortfarande vara kladdig men släppa från bunkens kanter när den är klar.
Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem till lussekatter.
Låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Tryck i några russin i dina bullar när de har jäst klart.
Vispa upp ägget lätt och blanda ner vatten och pensla bullarna.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Gör sockerlagengenom att koka upp vatten och strösocker.
Pensla bullarna med sockerlagen medan de fortfarande är varma.
Lussebullarna förvaras bäst inplastade/i påse i rumstemperatur.
