Sju sorters kakor
I helgen fick jag ett litet kakryck och bakade sju sorterts kakor! Jag älskar ju småkakor, så det blev några favoriter i repris men även några nya sorter som jag inte bakat innan.
Kakorna hade jag sedammed mig till jobbet, men vi har lite restriktioner i och med Covid-19 så jag paketerade kakorna i påsar så var och en kunde ta sin egen påse utan att någon annan pillat eller andats på kakorna!
Kardemummasnittar (ca 20 st)
100 g kallt smör
45 g strösocker (0,5 dl)
40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)
40 g ljus sirap (2 msk)
135 g vetemjöl (2,25 dl)
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk nymortlad kardemumma.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft alternativt 200 grader ”vanlig” ugn.
Mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare i hög hastighet tills det blir en deg.
Rulla ut degen till två rullar på en plåt, platta till något och strö gärna lite extra kardemumma på.
Grädda mitt i ugnen ca 11 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt svalna någon minut och skär sedan snittar med en vass kniv.

Snurror
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
200 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Arbeta ihop vetemjöl, florsocker och smör till en deg.
Dela i två delar och smaksätt ena delen med kakao oh den andra med vanilj.
Plasta in och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Kavla ut de två degarna till plattor, ca 3 mm tjocka. Och lägg sedanplattorna på varandra.
Rulla ihop från långsidan och skär sedan i 3-4 mm tjocka skivor som placeras på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i cirka 8 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten innan de flyttas.

Klick- kakor (40 st)
125 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl russin (eller 100 gr choklad)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör matfett och socker pösigt.
Tillsätt ägg och russinen/choklad.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Klicka ut smeten i toppar på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 175 grader.
Låt svalna på galler.

Gaffelkakor (30 st)
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke.
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.
Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till kakorna med en gaffel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min.
Låt dem svalna på plåten.

Chokladsnittar (ca 100 st)
5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 ägg
Till pensling: 1 ägg och pärlsocker
Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål.
Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.
Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.

Trippelkakor (ca 40 st)
135 gram mjöl
0,5 dl strösocker
00 g smör
Smaksättning:
0,5 msk kakao
1 tsk vanilj
Saffran + ev gul färg
Blanda mjöl och socker i en matberedare och finfördela sedan i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i tre delar och smaksätt varje del – en del med kakao, en del med vanilj och en del med saffran + ev gul färg.
Linda in bitarna i plast och låt vila i kylen ca 30 minuter.
Rulla sedan små bollar av de olika degarna och läg ihoop trer stcken til n kaka, platta till något.
Grädda i ugnen 200 grader ca 8 minuter.
Låt svalna på plåten.

Drömmar (40 st)
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
Vispa smör, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt luftigt med elvisp.
Vispa i oljan.
Vispa i vetemjölet till det blir en deg.
Forma till bollar som du sedan lägger på en plåt med bakplåtspapper, tänk på att de kan flyta ut lite grann.
Grädda sedan mitt i ugnen, 150 grader, cirka 20 minuter.

skriven
Mums vad sugen jag vart nu!!!