Sju sorters kakor

I helgen fick jag ett litet kakryck och bakade sju sorterts kakor! Jag älskar ju småkakor, så det blev några favoriter i repris men även några nya sorter som jag inte bakat innan.

 

Kakorna hade jag sedammed mig till jobbet, men vi har lite restriktioner i och med Covid-19 så jag paketerade kakorna i påsar så var och en kunde ta sin egen påse utan att någon annan pillat eller andats på kakorna!

 

Kardemummasnittar (ca 20 st)

100 g kallt smör

45 g strösocker (0,5 dl)

40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

135 g vetemjöl (2,25 dl)

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk nymortlad kardemumma. 

 

Sätt ugnen på 180 grader varmluft alternativt 200 grader ”vanlig” ugn.

Mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare i hög hastighet tills det blir en deg.

Rulla ut degen till två rullar på en plåt, platta till något och strö gärna lite extra kardemumma på.

Grädda mitt i ugnen ca 11 minuter tills de blivit gyllenbruna.

Låt svalna någon minut och skär sedan snittar med en vass kniv.

 

 

 

 

 

Snurror

4,5 dl vetemjöl

0,5 dl florsocker

200 g smör

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

 

Arbeta ihop vetemjöl, florsocker och smör till en deg.

Dela i två delar och smaksätt ena delen med kakao oh den andra med vanilj.

Plasta in och låt vila i kylen cirka 30 minuter.   

Kavla ut de två degarna till plattor, ca 3 mm tjocka. Och lägg sedanplattorna på varandra.

Rulla ihop från långsidan och skär sedan i 3-4 mm tjocka skivor som placeras på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i cirka 8 minuter.

Låt kakorna svalna på plåten innan de flyttas.

 

 

 

 

Klick- kakor (40 st)

125 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl russin (eller 100 gr choklad)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör matfett och socker pösigt.

Tillsätt ägg och russinen/choklad.

Sikta ner mjöl och bakpulver.

Klicka ut smeten i toppar på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 175 grader.


Låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

Gaffelkakor (30 st)

1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt 

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke.

Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.

Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck till kakorna med en gaffel.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min.

Låt dem svalna på plåten.

 

 

 

 

 

Chokladsnittar (ca 100 st)

5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 ägg

Till pensling: 1 ägg och pärlsocker

 

Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål.

Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.

Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.

Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter.

Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.

 

 

 
 

 

Trippelkakor (ca 40 st)

135 gram mjöl
0,5 dl strösocker
00 g smör

Smaksättning:
0,5 msk kakao
1 tsk vanilj
Saffran + ev gul färg

Blanda mjöl och socker i en matberedare och finfördela sedan i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i tre delar och smaksätt varje del – en del med kakao, en del med vanilj och en del med saffran + ev gul färg.

Linda in bitarna i plast och låt vila i kylen ca 30 minuter.

Rulla sedan små bollar av de olika degarna och läg ihoop trer stcken til n kaka, platta till något.

Grädda i ugnen 200 grader ca 8 minuter.

Låt svalna på plåten.

 

 

 

 

 

Drömmar (40 st)

100 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk hjorthornssalt

1 dl rapsolja

4 dl vetemjöl

 

Vispa smör, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt luftigt med elvisp.

Vispa i oljan.

Vispa i vetemjölet till det blir en deg.

Forma till bollar som du sedan lägger på en plåt med bakplåtspapper, tänk på att de kan flyta ut lite grann.

Grädda sedan mitt i ugnen, 150 grader, cirka 20 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 My:

skriven

Mums vad sugen jag vart nu!!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: