Hembakad Skogaholmslimpa
Under min uppväxt var det en självklarhet att det alltid fanns hembakat bröd (och bullar) i frysen: Kan inte ens föreställa mig hur många brödkakor och bullar min mamma har bakat! Då när man var liten förstod man ju inte värdet i detta då det var en självklarhet och då var det "lyx" de få gånger som man fick "köpebröd". En klassiker då var ju Skogaholmslimpa som jag tror att många har en viss känsla för och minnen till!
Så när jag nu då dök på ett recept på hembakad Skogaholmslimpa utifrån vad som sägs var deras egna originalrecept så var jag ju bara tvungen att provbaka det i helgen!

Och jag tycker verkligen att det smakar som det man köper i affären! Kommer absolut baka det fler gånger!
Här följer då receptet med tillvägagångssätt då också om någon mer vill testa:
Hembakad Skogaholmslimpa (2 st)
3,5 dl rumsvarmt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
20 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap (funkar nog även med mörk)
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda till en deg och knåda sedan till degen är smidig och släpper kanterna, använd gärna maskin.
Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
Dela sedan segen i två delar och placera i limpformar (eller forma limpor direkt på plåten. Låt sedan jäsa övertäckta i ytterligare 45 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. När limporna sedan jäst klart stänker/sprayar du lite vatten i ugnen innan du sätter in limporna (detta sägs göra dem lite saftigare).
Gerädda limporna 5 minuter och sedan sänker du värmen till 200 grader och låter dem grädda i ytterligare 25-30 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler inna du avnjuter ett gott hembakat bröd!


