Päronkaka i långpanna
Alltså hur kan det redan vara 1 oktober?! Tiden går verkligen rasande fort och det gör inget om det bromsas ner lite grann känner jag! Oktober är ju verkligen en höstmånad då det kan vara riktigt ruggigt med mörker, kyla och regn! September nu har ju varit riktigt underbar med härliga höstdagar så vi får väl hoppas att oktober fortsätter i samma spår! Sen kan ju visserligen var mysigt med hösten och mörkret på sitt sätt – man måste ju tänka positivt!
Och det är ju perfekt att hålla sig inomhus och baka när det är för ruggigt utomhus och det gillas ju så klart! Och just nu gäller det ju dessutom att ta vara på all frukt som frodas i så många trädgårdar! Många bakar äppelpajer för fullt ser jag men det är inte riktigt min grej, har liksom aldrig gillat det. Jag testade ju då en form av ”Päron-tosca-kaka” för någon vecka sen och den var ju helt okej.
I helgen nu testade jag ett annat recept som också innehöll päron, denna gång en mjuk kaka som bakades i långpanna. Att baka i långpanna är ju bra när man ska baka till många och just denna kaka hade jag med till jobbet och då går det ju åt några kakor så klart. Päronen till kakan hade jag fått av en i personalen så det var ju kul att kunna ge något tillbaka och samtidigt dela med mig till fler!

Kakan var väldigt lättbakad och smakade bra. Jag kanske kantänka mig lite mer smak på något vis, då jag tycket den var lite klen i smaken. Vet dock ej vad som skull kunna göras annorlunda. Och enligt receptet skulle det även vara mandelspån i kakan men det skippade jag på grund av allergirestriktioner på jobbet, så kanske det hade tillfört något mer i smaken så klart. Annars kan man kanske öka mängden av kanel och ingefära som var i för att göra den lite mer smakrik. Eller kanske byta ut en del av sockret mot typ farinsocker eller så? Finns säkert massa alternativ för att förhöja smaken!
Men grundreceptet är i alla fall följande:
150 g smör
3 dl mjölk
6 st ägg
6 dl strösocker
7.5 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
7 st päron
25 g mandelspån
Gör så här:
Smält smöret. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och ingefära och rör ner i smeten tillsammans med mjölkblandningen. (Jag brukar alltid sikta mjölblandningar för att undvika klumpar samt fördela bakpulver lite mer jämnt.)
Häll smeten i långpanna, 30x40 cm, med ett bakplåtspapper i botten.
Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor. Stick ner klyftorna tätt i smeten.
Strö över mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.

skriven
Åh vad gott! Vill testa! Men har ärligt talat aldrig använt min ugn