Köttbullar typ
Var ett tag sedan jag bjöd på ett middagsrecept här i bloggen tror jag minsann! Kan ju kanske bero på att jag inte experimenterar så värst mycket i köket utan kör mycket på typ samma mat… Får väl egentligen lite mer ryck periodvis när jag testar lite nytt men ofta går jag sedan tillbaka till ”det vanliga” igen men då kanske med något nytt tillägg av det som jag har testat.
Vet ju att det finns så många som är duktiga och kreativa i köket och liksom bara kan slänga ihop en middag på en höft typ. Jag är sååå långt ifrån detta och har ingen som helst tanke på hur man skulle kunna variera eller smaksätta även de enklaste maträtterna lite annorlunda – nej för min del är det att följa recept som gäller. De rätter som jag lagar på egen hand blir ofta ganska smaklösa och tråkiga om jag ska vara helt ärlig och det är tur att jag har en man som inte är så kräsen….
När jag då får mina perioder av att testa lite nytt blir det oftast att jag samlar på mig en hög recept som sedan aldrig blir testade utan liggande i en hög... Under min lilla semester för någon vecka sedan tog jag dock tag i denna hög och sorterade ut recept och satte in i min pärm. Ja, jag har en pärm med många otestade recept som jag kände att jag behövde gå igenom. Jag slängde de som jag inte längre tilltalades av eller recept som jag vet att jag aldrig kommer testa. Alla lösa lappar sattes in i pärmen och jag ska verkligen försöka komma ihåg att om jag testar ett av de oprövade recepten och det visar sig att det inte var någon hit – att då plocka ur receptet ur pärmen och slänga direkt så jag inte av misstag får för mig att testa det igen.
När jag nu då gick igenom min pärm så fastnade jag för ett recept på köttbullar med linser som jag inte har någon som helst aning om vart jag har fått det ifrån eller hur länge det har suttit i pärmen men nu har jag testlagad det i alla fall och det var helt klart godkänt och får sitta kvar i pärmen för att tillagas fler gånger.

Köttbullar med linser
300 g nötfärs (eller annan färs)
1 dl valfria linser, kokta och sköljda (jag föredrar de som man köper i burk/tetra)
1 ägg
2,5 msk ströbröd
½ gul eller röd lök, hackad
¾ dl vatten
2 vitlöksklyftor, pressade (jag kör vitlökskrydda istället)
1 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
1 tsk chilipeppar
1 krm spiskummin
1 krm svartpeppar
Blanda ihop allt (gärna i en matberedare) till en köttbullemassa och rulla sedan köttbullar i valfri storlek. Sedan kan du antingen steka dem i stekpannan eller i ugnen om du hellre föredrar att slippa stekos. Om du väljer ugn kör du dem smidigast i långpannan, mitt ugnen på cirka 200 grader i cirka 20 minuter.
Servera med en god sallad och valfri kolhydratkälla! Jag serverade med bulgur med hackad paprika och tomat iblandat.
Smaklig måltid!