Päronkaka
Har ju varit lite sämre väder de senaste dagarna nu och då passar det ju bra att baka kaka till personalen som jobbar nu i sommar!
Fick lite päron som liksom behövde göras åt innan de blev alldeles för dåliga så jag googlade på kak-recept innehållandes just päron. Fanns några att välja på men jag fastnade för en päronkaka med kardemumma som lät väldigt god så den fick det bli.
Och det blev helt klart en godkänd kaka (som försvann ganska så snabbt i personalrummet dessutom) så den kommer jag nog baka fler gånger. Går säkerligen byta ut päron mot annan frukt eller bär om man så vill men just u var det ju päron som var aktuellt för min del.
Tycker absolut att du ska testa denna kaka du också, den var väldigt smidig att baka och då dessutom väldigt god!
PÄRONKAKA
150 gr smör
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 – 4 mogna päron
1,5 msk strösocker (jag körde dock med muscovadosocker)
1 msk stött kardemumma
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ihop smör och socker med elvisp.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och blanda sedan ner detta i smeten.
Häll smeten i formen.
Klyfta päronen (skalas om man vill) och ”tryck ner” dem i smeten.
Strö över socker och kardemumma.
Grädda mitt ugnen, ca 45 – 50 minuter – känn efter med provsticka att kakan är klar).
