Eclair
Ett av mina mål 2025 är då att utmana mig själv inom bakning. Det innebär bland annat att testa nya recept och då även "våga mig på" recept som verkar lite mer avancerade med olika moment. Bara för att det verkar avancerat behöver det ju faktiskt inte vara det.
Jag har en hel lista med recept som jag samlat på mig som jag då tänker beta mig igenom, ett recept i taget.
Ett bakverk som jag varit lite nyfiken på är Eclair. Jag har aldrig ätit det men är ett bakverk som ofta återkommer i typ "Hela Sverige bakar".
Så efter lite research (Youtube-klipp och googlande på recept) var jag redo att ge mig på detta i helgen. Just detta var då ett recept med olika moment och en del väntetid vilket gör att det kanske känns lite mer avancerat än en småkaka typ. Men var då beredd på detta och liksom planerat in det.
Jag började förbereda på lördagen med att göra vaniljkräm till fyllningen då den ska stå kallt ett tag innan användning. Går ju så klart göra på färdig mix, men då tar det ju bort själva grejen med att utmana mig själv. Att göra vaniljkräm innebär några riskmoment som till exempel att det blir äggröra på grund av för varmt eller den skär sig. Jag har dock gjort vaniljkräm några gånger innan så kände mig hyfsat säker på detta moment och det gick bra även denna gång.

Sedan på söndagen var det då dags att baka själva bullen eller vad man kalla det. Det är en lite annorlunda process där man gör en petit choux-deg som man gör i en kastrull på spisen. Något som jag innan tänkt verkar lite svårt då och verkat vara några viktiga moment för att inte misslyckas. Men när jag nu har testat en första gång så var det inte så värst avancerat.
Sedan spritsar man ut degen i lagom stora längder på en plåt och även det då ett moment som jag inte är helt 100 på. Och när man inte gjort innan vet man ju inte alls hur degen är och hur det då är att spritsa. Fick ändå till det helt okej tycker jag men kan absolut förbättras när jag till nästa gång har lite mer förkunskap.
Nästa steg var då gräddningen där dessa bullar då liksom ska "puffa upp" och bli lite av ihåliga för att ha utrymme för fyllningen. Här misslyckades jag mest då jag hade mina inne i ugnen alldeles för länge. Här var det väldigt oklart på så sätt att olika recept sa olika tider och kunde skilja upp emot 15 minuter. Men stod också att man absolut inte fick ta ut dem för tidigt för då sjunker de ihop. Så jag körde nog lite mer med säkerhet på sistnämnda men resultatet blev att de blev lite väl torra och lite lätt brända. Men som sagt, då vet jag till nästa gång.
När bullarna sedan hade kallnat, vilket gick fortare än jag trott, var det dags för fyllning. Även här finns det då lite olika alternativ där man då kan fylla med vaniljkrämen som den är eller blanda upp den med vispad grädde. Jag valde att blanda min med grädde, lite av den anledning att mina bullar då blev väldigt luftiga och då alltså stort utrymme att fylla och då kände jag att enbart vaniljkrämen inte skulle räcka.
Att fylla bullarna var då också ett nytt moment då man skulle spritsa in krämen från undersidan och liksom känna hur bullen fylldes med lagom mycket kräm. Mitt misstag här var nog att jag inte vispade grädden tillräckligt så fyllningen blev nog lite för lös. Och dessutom var det viss teknik att få in sprits-spetsen ordentligt och liksom trycka i fyllningen, blev nog lite svårare i och med för lös kräm tror jag.
Sista steget var då chokladtäcket i form av en choklad-ganache. Det var ju inte så avancerat i sig men till nästa gång ska jag nog välja ljus choklad istället för mörk.

Men för att vara mitt första försök är jag absolut nöjd, men finns en del att justera till nästa gång. För jag ska absolut testa igen med lite bättre förkunskap och på vis lite bättre förutsättningar att få dem lite bättre.
