Glasstårta med daim

I söndags hade vi bjudit hit mina föräldrar på lite middag och självklart fick jag då en anledning till att baka lite efterrätt!

I samma avsnitt där jag fick inspiration till vaniljbullarna av programserien ”Baka med Manuella” tillagades det även en glasstårta med daim som verkade riktigt god. Och en glasstårta passar väl ypperligt så här i sommarvärmen så den passade ju perfekt att bjuda på som efterrätt!

 

Majoriteten av oss som åt den i söndags tyckte att den var riktigt god. MEN ett varningens finger kan behövas för den som inte är så mycket för sötsaker då denna är väldigt söt! Men så där efter maten tycker jag att det är gott med det där söta på nåt vis. Och i och med att den är så pass söt så behöver man absolut ingen stor bit vilket ju kan vara bra på sitt sätt!

 

Receptet här hämtat inne hos Manuella HÄR men för jag skriver ner det även här inne hos mig, men då översatt till svenska om det kanske underlättar för någon. Glasstårtan består av två lager – en mandelmarängbotten och ett daimglasslager. Sedan kan man ju dekorera den som man vill, eller så går den servera helt utan dekoration också, allt efter tycke och smak.

 

Manuellas daimglasstårta

Mandelmarängbotten:
4 äggvitor
ev lite pressad citron eller ättika
220 g florsocker
1 - 2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas eller ökas beroende på hur mycket vaniljsmak man vill ha)
250 g grovt hackad mandel

 

Daimglassen:
5 dl grädde
1 burk (350 ml) kondenserad mjölk
1 – 2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas eller ökas beroende på hur mycket vaniljsmak man vill ha)
1 msk kallt starkt kaffe (kan uteslutas)
200 g grovt hackad Daim

 

Börja med att göra mandelbottnen då den ska kallna innan glass-smeten hälls på.

1. Börja med att torka av insidan av vispbunken med lite ättika eller pressad citron för att säkerställa att inga fettrester påverkar äggvitan vid vispning. Sedan vispar du vitorna en stund på mellanhastighet innan du ev tillsätter någon matsked pressad citron eller ättika. Detta är inget måste men syran i dessa produkter sänker pH-värdet i smeten och stärker då äggvitan och det gör att marängen sen vid gräddning blir seg i sitt inre medan ytan blir mer frasig (kanske mer av värde när man gör vanliga maränger, men funkar även här).

2. Vispa sedan nån minut på lite högre hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt florsockret, en matsked i taget innan du ökar hastigheten igen. Om du vill ha vaniljsmak tillsätter du även vaniljen nu. Vispa sen till du få ett härligt marängfluff.

3. Vänd ner den hackade mandeln i fluffet med en slickepott. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm) och häll i smeten. Skaka/slå lite på formen för att få bort luftbubblor.

4. Grädda mitt i ugnen, 160 grader, 25 – 30 minuter.

5. Låt sedan svalna helt i formen.

 

Nästa steg är då att göra själva daimglassen:

1. Börja med att kyla både grädden och den kondenserande mjölken i frysen cirka 20 minuter.

2. Vispa den kalla grädden, kondenserad mjölken och vaniljsocker i en bunke, börja med låg hastighet någon minut och öka sedan. Vispa sedan till det bir en tjock massa.

3. Blanda ner det kalla kaffet och daimen med en slickepott, rör om ordentligt så att allt blandas.

4. Häll sedan blandningen över mandelmarängbotten och se till att det fördelas jämnt.

5. Nu ska detta frysas i minst 5 timmar. Tänk sen på att ju längre den har vari fryst desto längre tid behöver det plockas ut i förväg så den hinner smälta lite lagom innan servering

6. Sedan väljer du hur du vill dekorera din glasstårta till servering, du kan lägga på krossad daim, klicka ut grädde, strö över strössel, använda smält choklad eller vad nu du nu än känner för. Och det går absolut bra att skippa dekoration helt också om man hellre vill det!

Lycka till!

 

Här är min glasstårta i helt odekorerat utförande:

 
Jag valde sen att dekorera min tårta med en glass-strut och smält choklad. Tanken var att det skulle se ut som en strut som liksom smält ut. Behöver dock finslipa tekniken lite, men för att vara ett första försök får jag vara nöjd. Och det är ju ändå smaken som är viktigast i slutändan!
 
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: