smids.blogg.se

Ekologiska grönsaker

Kategori: Allmänt, Anna tipsar, Hälsa, Mat och dryck

I torsdags var jag och mamma och handlade ekologiska grönsaker på Söderlinds ekologiska grönsaker. Mamma hade hört ryktesvis att om man var på plats när det öppnade så kunde det kanske redan finnas några enstaka tomater till försäljning! Så vi var minsann där i god tid innan öppningsdags för att vara på säkra sidan! Och visst fanns det lite tomater att köpa! Det blev förutom tomater även gurka och sallad som fick följa med hem:
 
Alltså dessa grönsaker är så underbart goda! Det är så att man vill "snacksa" slut på tomaterna på en gång samtidigt som det är lite av en "helig" stund att äta dem då de är så goda!
 
Så vill du också njuta av dessa läckerheter rekommenderar jag varmt ett besök på gårdsbutiken! 
 
Visst är dessa grönsaker dyrare än de som man köper i affären men smakupplevensen går verkligen inte att jämföra! Och att slippa alla skumma medel som sprutas på mycket av frukt och grönsaker är ju också en stor vinning!
 
 
 

Digestive-kex

Kategori: Allmänt, Anna testar, Bakat, Mat och dryck, Recept

Igår tesade jag även att baka egna digestivekex. Köpta digestivekex är ju hur gott som helst så när jag hittade detta recep var jag ju tvungen att testa! Sen är det ju så att köpt och hembakat sällan går att jämföra smakmässigt då det ofta finns en himla massa konstigheter i det som man köper. 
 
Dessa digestive-kex fick helt klart godkänt även om de var något smaklösa. De innehöll bara lite honung och inget socker vilket säkert bidrar en hel del. Men sen vill jag ju inte ha en massa socker i mig heller så för den delen så är det ju bara bra! Och det är inte så många kvar i burken heller...
 
Inte direkt avancerat att baka heller så det kommer det nog bli fler gånger (kanske till och med större sats då).
 
Här är receptet om någon mer vill testa:
 

Ingredienser 20 kex: 
2 dl Havregryn
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk honung
75g Smör
2 msk vatten

Gör så här:
1. Mixa havregryntill ett fint mjöl. Blanda i resten av de torra ingredienserna.
2. Tärna ner smöret. Mixa till en smulig massa.
3. Tillsätt honung och vatten och rör ihop tills du får en smidig deg nog för att kunna kavla ut.
4. Kavla ut till ett par mm tjock platta (gärna mellan två bakplåtspapper)och stansa ut små rundlar.
5. Lägg på plåt och nagga.
6. Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 15 minuter till kakorna har fått en gyllenbrun färg.

 

Jag missade att nagga ett av kexen : )
 

 

Paleo-muffins

Kategori: Allmänt, Anna testar, Anna tipsar, Bakat, Hälsa, Mat och dryck, Mot min toppform, Recept

Idag har jag testat att baka Paleo-muffins! Inte för att jag är så värst inne på det här med paleo utan mest för att jag hittade ett recept som verkade gott helt enkelt!
 
Paleo innebär lite kortfattat att det man äter och tillagar ska vara naturlig och inte processad, många benämner det även som stenålderskost. Paleo är naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker.
 
Och att äta sådant som är bra för kroppen är ju alltid bra anser jag så klart! Så varför inte testa att lite "nyttigare" muffins!
 
Nu har jag inte smakat på dem direkt då jag har tänkt att ha dem till jobbet på onsdag så jag kan ju inte säga hur de blev, men jag vet att smeten smakade väldigt gott i alla fall!
 
Här följer receptet om du också är sugen på att testa! De var verkligen superenkla att baka och det är ju också ett plus i kanten!
 

Ingredienser 6 st muffins
1 1/2 dl urkärnade dadlar
3 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk kokosolja
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
En nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa dadlarna med äggen och kokosoljan.
3. Blanda mandelmjölet, bakpulver, kakao och salt i en skål.
4. Mixa ner mjölblandningen med ägg/dadlar tills det är en härlig smet.
5. Fördela smeten i muffinsformar.
6. Grädda i 10-15 min.