smids.blogg.se

Morgoncardio

Kategori: Allmänt, Hälsa, Mot min toppform, Träning

I början av april körde jag ju igång med min morgoncardio igen. Då med målsättning att få fart på förbränningen inför det då uppsatta målet. Sen dess har jag kört min morgonrunda nästan alla dagar, några dagar utan har det så klart blivit av olika anledningar men de gångerna är ganska så lätträknade.

Överlag så har ju denna morgoncardio bestått av att springa en runda då det har varit det som coach rekommenderat. Men vid något tillfälle har jag bytt ut springning mot promenad. Jag har verkligen inget emot att springa och som jag har skrivit om tidigare så är det ju en ganska så tacksam träningsform då man snabbt märker förbättring både flåsmässigt och vad benen orkar med. Sen påverkas ju orken i benen så klart också av träningen jag har gjort på gymmet, dagarna efter ett benpass är ju benen självklart mer trötta och stumma. Men som sagt jag har kört på med min runda på cirka 7 km så gott som varje morgon då. De gånger som jag har valt promenad har jag i regel utökat sträckan litegrann i stället.

Min tanke är ju även att fortsätta med denna morgonrutin ett bra tag till då jag känner att jag mår bra av denna start på dagen! Men kanske att jag när jag (snart!) går på ledighet kommer variera lite mer med promenad och springning. Promenad tar ju så klart längre tid, vilket jag kanske inte vill avsätta på morgonen innan jobbet eftersom jag nu går upp kl 4.45 för att hinna med min spring-rutt innan jobbet. Tidigare än så är jag inte beredd att gå upp! Men sen när jag är ledig då har jag ju ingen tid att passa direkt och kan då lägga mer tid på längre promenader.

Att promenera är så himla härligt tycker jag, försöker hålla ett bra tempo ändå så klart, men man hinner liksom med att tänka och filosofera lite mer när man promenerar än när man springer. Och det tycker jag är energivande på ett bra sätt också, jag har löst många ”världsproblem” på mina promenader genom åren! Och det är ju sån härlig känsla när man gått en riktig långpromenad på kanske två timmar eller så!

Så min tanke nu är då alltså att variera morgoncardion lite mer framöver, variation är ju alltid bra!

 
 

Snart en vecka på nya kostplanen avverkad

Kategori: Allmänt, Hälsa, Mat och dryck, Mot min toppform, Träning

Söndag eftermiddag och snart har då en vecka av den nya kostplanen avverkats. Tycker att det har fungerat finemang och allt har flutit på bra, både vad det gäller kost och träning. Nu går vi då in på vecka två och det ska bli späannande att se vad som händer nu då. Kroppen brukar ju liksom ha en förmåga att anpassa sig efter ett tag, både på¨gott och ont. Mitt kortsiktiga mål just nu är att hamna på en "off-season-vikt" som jag och coach har enats om och sedan hålla den vikten någorlunda innan det sedan är dags att börja skala av inför vinterns tävling. Därför har jag nu i veckan kört med vägning varje dag för att ha lite koll så här i början, men sen tänker jag att jag kommer ha typ en dag i veckan då jag väger mig. Som jag sagt innan så säger ju inte siffran på vågen allt, vilket är viktigt att alltid ha i åtanke, men den ger ändå en fingervisning om hur man ligger till. 
 
Så alltså in på vecka två nu då så förmiddagen har (som söndagar numera gör) ägnats åt att fixa kommande veckas matlådor. Allt handlar om bra planering och förberedelser, då har man inga som helst undanflykter! Idag blev det till och med lite extra "storkok" då 22 matlådor har fixats, varv 10 middagar och 12 lunchlådor! Så nu har jag så att jag klarar mig några dagar helt enkelt! Lunchlådorna består denna omgång av råris, kycklingsfärs och grönsaker. Middagslådorna i sin tur innehåller klyftpotatis, grillad kycklingfilé och grönsaker. Passade på att grilla kyckling så man kan få lite ombyte i alla fall! 
 
Tycker att det är så himla smidigt att ha dessa "lådor" klara i frysen och bara plocka fram allt eftersom i stället för att stå och tillaga dem varje dag. Nu lagar jag ju visserligen separat mat till Jimi, och den tillagas ju i regel varje dag, men om jag då skulle laga två middagar varje dag skulle det bli alldeles för mycket att stå i anser jag så därför gillar jag denna söndagsrutin med matlådefix!
 
 
 

Kanske kan kalla det lite av nystart

Kategori: Allmänt, Hälsa, Mat och dryck, Mot min toppform, Träning

Förra helgens ”photoshoot” var ju ett litet test för att se hur min kropp fixade en så kallad tävlingssatsning. Och som jag skrev tidigare nådde jag ju inte riktigt dit jag ville och nu är det dags att lägga upp planen för kommande tävlingssatsning som ju då är på riktigt. Så förra veckan var jag på ”möte” med coach Lisbet för att utvärdera och börja planering av kommande månader! Nu hade vi ju lite erfarenhet att ta hänsyn till och vi var helt ense om att vissa förändringar måste göras och att vi måste vara ute i lite mer god tid med att ”vara klar” för att ha lite tid att spela på.

I och med detta så är redan vissa datum och ”siffror” spikade redan nu som utgångspunkt och delmål för att nå så långt som möjligt. Prio ett nu är ju så klart att inte falla tillbaka utan bibehålla en bra grund för att inte ha för mycket att skala bort till vintern. Samtidigt så behöver ju kroppen viss återhämtning och kraft att orka bygga nytt.

Så ett led i detta är att jag idag har kört jag igång med en ny kostplan som är lite mer av en ”offf-season-plan” för att sedan efter semestern gå in på en mer ”on-season-plan”. Nu skiljer sig ju inte dessa kostplaner sig så värst mycket ifrån varandra innehållsmässigt, men nu ska jag ligga lite högre kalorimässigt. Jag kommer göra som så att jag följer planen sex dagar i veckan och tar en dag (lördag i regel) som lite friare. Men friare innebär inte att vräka i sig en massa onyttigheter så klart. Nej, jag kommer hålla kosten hyffsat strikt även denna dag men kanske äta en ”vanlig” middag eller något sådant på kvällen. Det är ju viktigt att kroppen är i bra balans och att inget onödigt och frestande sug sätter igång. Och det bästa sättet för att slippa sug är ju att äta regelbundet och då så klart bra mat med bra näringsinnehåll.

Och ni som känner mig vet att jag fungerar bäst med rutiner så söndagar kommer fortfarande ägnas åt att fixa matlådor och jag kommer fortsätta äta ganska så samma vecka efter vecka. Just för att det underlättar vardagen och det sparar verkligen tid och nu när man snart har lite mer ledigt vill man ju inte lägga all tid på att laga mat varje dag! Nej, då är det så smidigt att fylla kyl och frys med färdiga matlådor!