Lite nya träningstankar

Som jag skrev i går i ”Veckans lista” så har jag då tänkt om ännu en gång kring min träning och besök på gymmet. Helst ska man väl inte besöka gymmen alls enligt de restriktioner som gäller, men det är jag inte riktigt redo för än… Så därför har jag då alltså valt att minska på antalet besök på gymmet samt att jag då är där tidigt på mornarna innan alla andra är på plats.

 

Så numera kör jag då styrketräning tre gånger i veckan mot tidigare fem pass. Jag var ju först tveksam till att köra styrketräning på morgonen då jag helst föredrar att ha fyllt på med mat under dagen för att orka prestera så bra som möjligt på gymmet. Men det har gått förvånansvärt bra att köra styrka på mornarna tycker jag och det var ju en positiv upptäckt!

 

Nu har jag ju inga direkta mål med min träning mer än att hålla kroppen i någorlunda form. Men för att ändå sporra mig själv lite kör jag nu med metoden att vid varje övning antingen öka vikten på övningen eller öka antalet repetitioner. Jag kör i regel med 3-4 set x 12-15 repetitioner per övning. Antal set och repetitioner beror lite på vilken muskelgrupp och övning det handlar om.

 

Så upplägget nu då med ökning innebär till exempel följande vid övningen bicepscurl med hantel- grundplanen är 4 set x 12 repetitioner/set. När jag då klarar av att köra detta med en viss vikt blir nästa steg att klara 4 set x 15 repetitioner/set. När jag då klarat det blir nästa steg att öka vikten på hanteln och då gå tillbaka till 4 set x 12 repetitioner/set. På så sätt får jag ju hela tiden en viss progression tänker jag och inge risk att man ”slöar till”!

 

Jag kör dock inte riktigt samma progression när det gäller benträning då benen får ganska mycket träning både genom att jag då efter passet på gymmet kör en stund p löpbandet och sedan är det ju cykling hemma några gånger i veckan också. Så där känner jag inte behovet av öka på samma sätt.

 

Kör på så här ett tag nu då så får jag se om jag märker någon skillnad!