Blogg100:72 - Chokladbrownies med valnötter och ganache
Så i helgen bakade jag förhoppningsvis goda Chokladbrownies med valnötter överdragna med chokladganache! Insåg dock att jag inte tänkte mig för i förväg och kollade upp det här med nötter… Vet ju egentligen att det på skolor och så inte får förekomma nötter och kunde därför inte bjuda på denna kakan… Fick bli lite köpefika i stället och det funkar ju bra det också!
Kakan jag bakade har jag delat ut på lite andrahåll i stället så den gick ju inte helt till förspillo hoppas jag!
Tänker även dela med mig av receptet även om jag då i skrivandets stund då inte har smakat på skapelsen! Men att döma av ingredienserna så tror jag att det är en härligt söt (japp, jag älskar massor av sött) och chokladig kaka! Och är den inte god så får jag be om ursäkt för det…
Brownies med valnötter:
250 g Mörk choklad (70%)
120 g Smör
4 st Ägg
350 g Strösocker
1 tsk Vaniljextrakt (Eller vaniljsocker)
60 g Vetemjöl
20 g Kakao
½ tsk Salt
200 g Mörk choklad, hackad
150 g Valnötter
Sätt ugnen på 180 grader och förbered en bakform med bakplåtspapper, ca 25 x 30 cm.
Smält 250 g choklad och smöret över ett vattenbad.
Ha äggen, sockret och vaniljen i en vispkittel och vispa dem lätt samman förhand.
Häll den smälta chokladblandningen ner i äggblandningen, och rör dem in försiktigt.
Sikta ner mjöl, kakao och salt och vänd in dem i smeten.
Vänd ner den hackade chokladen och de hackade valnötterna.
Häll smeten i din bakform och baka av i mitten av ugnen i 20 – 30 minuter, beroende på hur tjock din kaka är.
Låt kakan svalna av helt. Sätt den gärna i kylen någon timma eller över natten innan du skär upp den, då får du extra fina bitar!
Ganachen:
200 g mörk choklad
50 g smör
2 dl grädde
75 g honung
Fördela choklad och smör i mindre bitar i en bunke.
Koka upp grädde och honung under omrörning.
Häll grädden över chokladen och smöret och låt alltihop smälta samman till en jämn smet. Lägg lite plastfolie över bunken och låt stå och ”tjockna till” i rumstemperatur några timmar (eller över natten).
När sen då browniesen är kall så smetar du ut ganachen över kakan och dekorera på valfritt sätt med till exempel strössel, hackade nötter eller kanske kokos.
Skär i lagom stora bitar och njut!
Hoppas det smakar gott!
skriven
Kakan var jättegod så tusen tack